Susanne Jonsson
Glada matkonstnären Susanne Jonsson på jakt efter nya råvaror. Foto: Janne Lindmark.
2006-11-16

Samisk matkonstnär

Susanne Jonsson är ung i de här sammanhangen. Hon är redan vid 31 års ålder en etablerad viltkock och har även hunnit med att skriva tre kokböcker.
Hon är född och uppvuxen i Porjus och Gällevare, hon är passionerad jägare med intresse för mat från det samiska köket med renkött som råvara. Susanne är filosofie magister, efter fyra år på universitet med inriktning på produktutveckling och företagsekonomi. Hon har även jobbat som kock på en trestjärnig krog i Frankrike.
Idag jobbar hon som egen företagare med produkt- och receptutveckling. Hennes lägenhet i utkanten av Umeå är både bostad, ateljé och kontor.
- Jag vill, bildlikt och bokstavligt, röra om i grytan och skapa nya spännande recept.

Den första kokboken
I den första kokboken jobbade hon tillsammans med ett tiotal kockar från hela norden för att utveckla nya recept med något så exotiskt som sälkött som basråvara. För två år sedan, 2004, kom kokboken ”Älg” där hon var en av de tre författarna och i höstas kom boken ”Viltsmak” med Susanna som ensam receptutvecklare och skribent.

"Viltsmak"
Viltsmak innehåller sex recept på ren och därutöver recept på vilt som älg, hjort, vildsvin, vildand och tjäder.
- Renen är inte ett vilt djur i samma bemärkelse som till exempel älgen, men eftersom köttet ändå brukar räknas till vilt får det vara med i den här boken. Renköttet har en fin struktur och får sin smak från renarnas betsmarker. Köttet är fettsnålt, och därför bör man tänka på att inte steka det för länge, för då blir det torrt och trådigt, skriver hon i anslutning till de sex recepten.

För Susanne handlar det inte bara om att maten ska vara lätt att laga och god. Det ska också se bra ut på bild.
- Jag tycker det är kul att jobba med lokala formgivare som ger maten det där lilla extra. Det ska se gott ut men det får inte vara fusk.

Enkla recept till vardag och fest
Med åren har Susanne Jonsson lärt sig vad som går hem hos den breda läsekretsen och hur recepten ska vara upplagda för att locka köpare av böckerna.
- Mina recept har utvecklats till att bli enklare samtidigt som de kan användas till både vardag och fest. Det ska inte vara komplicerat för till exempel barnfamiljen att laga viltkött till middag. Jag fick på moppe för älgboken där det inte fanns några traditionella rätter utan bara nykomponerade recept. Så jag har tänkt om och skapar nu recept för mat som både är enkel vardagsmat och festmat.

Buljongkot reninnanlår
Som ett exempel på det visar Susanne ett recept på buljongkokt reninnanlår som finns i boken i "Viltsmak". Reninnanlår är inte så vanligt med tanke på att reninnanlåret normalt serveras som festmat och är dyrt. Men för Susanne Jonsson är renkött både kultur och högklassig råvara.
- Renkött är så fantastiskt fint kött och har så höga smaker. Renkok ska vara renkok med salt och vatten som enda ingredienserna. Det är en tradition som jag inte ska ändra på.

Samiska matsammanhang
Ännu så länge har inte Susanne varit med i några samiska matsammanhang mer än att hon jobbat ihop med sin kusin Arild Skaltje som hon tycker är en kvalitetsmedveten och skicklig mathantverkare. Men hon skulle gärna jobba mera med renkött.
- Visst. Min dröm är att kunna ge ut en kokbok med bara recept på ren. Men det är inte så lätt att få ett förlag med på det eftersom produkten är så liten. Annars ligger ren rätt i tiden eftersom lokalproducerad mat är smart mat.

Nils Gustav Labba

Intressant

det finns många exotiska råvaror att hämta i Sápmis skogar som lava och tallbarr.

suovas är saltat och rökt renkött som är förädlat för att få en längre hållbarhet.

gáhkku är ett speciellt samiskt bröd som kan bakas på glöd.

Samer.se

Samer.se är en webbplats för dig som vill veta mer om samerna och sápmi.

Om oss    |    Översikt    |    Kontakt    |    Lättläst

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

På www.samer.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?