Flygande kungsörn
Från luften spanar kungsörnen in dagens lunch. Menyn är allt i från lämmel till renkalv. Foto: Tor Lundberg.

Kungsörnen

Kungsörnen bygger ofta sitt bo på någon otillgänglig klippavsats i fjällen. Den lever mestadels på mindre bytesdjur som smågnagare, harar, rävar och renkalvar.
Kungsörnen lever också på kadaver av större byten som slagits ner av andra rovdjur. Under höst och vinter kan örnen även ta större renkalvar när tillfälle ges.

Kungsörnens vanligaste jaktmetod är att obemärkt komma flygande, slå sitt bytesdjur genom att sätta klorna i ryggen och sedan flyga iväg med den till en tryggare plats. Vid jakt på renkalvar under vår och sommar passar den på när kalven har kommit ifrån vajan (renkon). Den kan också göra utfall mot vajan för att skilja den från kalven.

Ofta samarbetar flera örnar för att skrämma iväg eller irritera en vaja som försöker skydda sin kalv. Örnen beskrivs av renskötarna som en svår jägare eftersom småkalvarna är lätta att ta, särskilt när flera örnar samarbetar.

Kungsörnsfakta:

  • Det finns drygt 1 500 kungsörnar i Sverige, huvuddelen av dem återfinns inom renskötselområdet.
  • Kungsörnen får en till två ungar per kull.
  • Kungsörnen föredrar tallar som är omkring 250 år gamla för sina risbon.
  • Riksdagens mål är att antal häckande par ska vara minst 600.
  • Under 2007 betalades 1 miljon kronor ut i rovdjursersättning till de samebyar som har örn på sina marker.

Samer.se

Samer.se är en webbplats för dig som vill veta mer om samerna och sápmi.

Om oss    |    Översikt    |    Kontakt    |    Lättläst

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

På www.samer.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?