Den här händelsen har blivit känd som ”Kautokeinoupproret” och det är den samiska filmskaparen Nils Gaup som är mannen bakom filmen. Han har tidigare producerat Vägvisaren som Oscarsnominerades 1988, en film om en samisk pojke som blir vittne till hur en grupp tjuder, ett kringvandrande rövarfolk, brutalt dödar hans föräldrar och lillasyster. Nu är det dags för ännu en våldsam samisk historia, denna gång från Kautokeino. Nils Gaup är själv född i Kautokeino.
På rollistan finns en hel del kända svenska skådespelarnamn som Mikael Persbrandt, Michael Nyqvist och Peter Andersson. Mikael Persbrandt spelar en av huvudrollerna; en köpman som lever på att sälja sprit till samerna. En annan huvudrollsinnehavare är Mikkel Gaup, som spelade huvudrollen i Ofelas (Vägvisaren). Kautokeinoupproret har premiär i höst. På grund av förseningar i klippningen så har man ännu inte fastställt premiärdatum.
Medan då Kautokeinoupproret är allt igenom en samisk film från manus till klippbord och premiär så är ”Vargen” mera att likna vid en film om samerna, efter både bok och manus av Kerstin Ekman. Filmen regisseras av Daniel Alfredsson. I centrum står renskötaren Klemens Klementsson, spelad av Peter Stormare. Han har valt ett liv utanför det etablerade samhället. Efter flera år av renförluster får han nog, dödar en varg och åker dit.
”Varg” är inte bara en film om samer och vargjakt. Det är en vildmarksberättelse om vad som händer när en urbefolknings traditionella livsstil ställs mot storsamhällets regler. I filmen skildras de hot som rennäringen är utsatt för från flera håll, inte minst av klimatförändringarna. Den fråga som filmen ställer tittarna inför är hur den samiska kulturen ska kunna klara sig.
Höstens tredje premiär är Hjordeliv. I filmen möter vi tre kvinnor och deras liv i renskötseln. De tillhör olika generationer och kämpar alla för sin existens och rätten till sin kultur. Hos Aina, Elisabeth och Lisa finns värme och glädje men också en oro och frustration.
Filmens regissör är Kine Boman som har arbetat med dokumentärfilm sedan 2001. Hennes första egna dokumentärfilm var Enda bilden av pappa , som hade premiär på Göteborg Film Festival 2004. Enda bilden av pappa har visats vid flera festivaler och nått miljoner tv-tittare. Hjordeliv beräknas ha premiär hösten 2007.
Men det är inte bara på filmduken som samerna kommer att synas i höst. Sveriges Television storsatsar och visar samiskt vardagsdramatik i något som kan liknas ”såpastuk”. Produktionen heter FruFritt och är inte tänkt att bli en samisk såpa, i den betydelse som ”såpa” numera uppfattas hos en TV-tittande allmänhet. Upplägget liknar mera en dramadokumentär utan professionella skådespelare där de medverkande med sitt vardagsagerande ska skapa spänning och underhållning. Utan relationsdramatik och tävlingar. De tio halvtimmasprogrammen sänds i november och december.
Nils Gustav Labba