Jan Grönberg själv är klädd i blåställ och ser mer ut som snickare än hotelldirektör. Han går runt bland våningarna och ska, i mild stress, få i ordning allt för den stundande helgens hotellgäster. En grupp agenter som säljer lyxigare resor för utländska turister är på väg.
Den samiska kulturen är en turistmagnet. Jan Grönberg vet. Inne på Arctic Eden ligger det renhudar över fåtöljerna, på väggarna dansar trumfigurer.
I ett och ett halvt år har han jobbat på att bygga om skolan till en samisk lustgård i hotellformat.
– Vi har försökt få det varmt och skapa en känsla som inte finns på andra hotell. För många av de turister som kommer hit duger det inte att bo var som helst.
Jan Grönberg säger att hans tanke har varit att blanda den grovhuggna, naturnära stilen med lite lyx – restaurang med norrländska råvaror, spa, massageduschar och ångbastu i sviterna. Han gillar inte smala, pluttiga plastlister, säger han. Materialen ska komma norrifrån, helst ha funnits på platsen från början.
Hotellet har redan full beläggning, trots att den inte öppnas på riktigt förrän till sommaren.
Enligt Jan Grönberg är turisterna lyriska över alla möjligheter till möten med den samiska kulturen.
– Här har vi en väldig chans att sälja den samiska kulturen och pumpa ut den på ett mer positivt sätt än vad som annars kommer fram, inte minst i medierna, menar han.
Arctic Eden är Jan Grönbergs andra samiskinspirerade hotell. Sedan ett par år tillbaka driver han även Hotell Rallaren, ett gammalt trähotell vid järnvägen i Kiruna. Även där har han packat in det samiska; kåtor på gården, julbord med samiska råvaror.
– Morsan var ju slöjdare. Inte jag, men jag har fått med mig det där med att snickra. I den samiska världen är det väldigt vanligt att hela tiden arbeta med händerna. Ofta finns det ett annat slags tänk kring material och större erfarenhet av hantverk.
Du döpte inte hotellet till något samiskt som många gör. Som Ájtte, Árran, Gaaltije?
– Nej. Jag tror på att ha ett namn som folk kommer ihåg, och då måste man ha ett ord som alla kan associera till. Alla känner ju till eden och alla har en uppfattning om the Arctic. Och det här är ju eden för mig.
Jan Grönberg pekar ut genom fönstret bort mot Kebnekaise som skymtar genom konferenssalens fönster.
- Det syftar på något större än bara hotellet.
Elin-Anna Labba