Jon Artur Renhuvud. Foto: Ol Johán Sikku
2009-01-14

Slow Food i Mittådalen

Jon Artur och Ann-Helen Renhuvud är renskötare i Mittådalen sameby och driver ett familjeföretag som förädlar framförallt renkött. – Det här är vårt liv, säger Ann-Helen medan hon förebereder den renkorv som produceras idag.

Det är strålande sol i april. En perfekt vårdag i Mittådalen, då jag besöker Jon Arthur och Ann-Helen. De har en liten förädlingsanläggning på gården med allt som behövs för att stycka kött, salta, mala, paketera och klara av den småskaliga produktionen. Jon Arthur har själv byggt en rökkåta bakom huset och där finns också torkanläggningen, ett hus med väggar av finmaskigt stålnät. Både insekter och andra djur hålls på utsidan men fritt för den torra vårluften att svepa in. Där hänger redan allehanda delikatesser såsom rökt reninnanlår, en Slow Food presidiaprodukt känd över hela världen för sin fantastiskt utsökta smak. Där finns renkorv och en del kött som bara saltats för torkning.

 – En del människor föredrar torkat kött som inte har rökts, så då producerar vi det också, säger Jon Artur.

Kåtan är ganska nybyggd så den har inte hunnit få den sotiga färgen på insidan. Rököppningen går att reglera med en speciell konstruktion. En modern variant av “berjas” där man anpassar luckdelarna beroende på vinden. Rökkåtan är godkänd av livsmedelsmyndigheterna för produktion av Suovas och annat som behöver smakförstärkas med röken. Rökningen sker med björkved och allt näver tas bort från veden för att inte sota för mycket.

Under tiden har Ann-Helen hunnit lägga in alla ingredienser i en blandare med malt kött, lök och kryddor som egentligen bara består av salt, vad jag förstår. Receptet blir allt otydligare ju mer jag frågar, men jag är säker på att det blir den godaste korven man kan äta! Sedan ska korven hängas upp för torkning. En kund kommer precis på besök, en stugägare i närheten som är på väg hem till kusten nästa dag och vill ha med sig Suovas för att briljera inför sina vänner. Stugägarna i Messlingenområdet är de största kunderna och de kommer till gården för att handla all slags kött och fisk. På gården står en snyggt inredd försäljningsbod som öppnas när det kommer en kund. Där kan man också hitta både slöjd och konst skapad av framförallt barn och barnbarn.

– Fördelen med all verksamhet på gården är att man kan göra allt här och är samtidigt tillgänglig för kunder, menar Ann-Helen. Jag jobbar också med samebyns administration och det passar in en sådan här kombinationsverksamhet.

Idén till företaget väcktes av en bekant från högskolan, minns Ann-Helen. Första försäljningsstället var Icahallen i Härnösand. Numera kommer de flesta nya kunder via andra kunder som pratar gott om dem. Idag har Jon Arthurs och Ann-Helens företag en stor marknad i Härnösand, Sundsvall, Hudiksvall och Söderhamn dit de en gång per år levererar direkt till fasta kunder som de har fått under åren. Det är färdigpaketerad färsk fryst, rökt och torkat renkött. Även lite älg och fjällfisk som Jon Arthur har tillgång till via sitt jakt- och fiskeintresse.

Företaget bygger självklart på de samiska traditioner som de har växt upp med. Både produkternas ursprung och grundtanke är viktig så att det samiska både syns och känns. Den produkt som alltmer har ökat i efterfrågan är Suovas. Det beror på den marknadsföring som har gjorts via Slow Foods satsning på ren. Jon Arthurs och Ann-Helens företag är en av dem som är aktiva i samarbetet. Tidigare var det ingen som efterfrågade suovas, men nu frågar alla. Det är verkligen ett varumärke som har slagit väl ut.

Ann-Helen och Jon Arthur menar att fler ungdomar borde satsa på livsmedelsförädlingsverksamhet. Då arbetar man med renköttet hela vägen från arbetet med renarna i skogen och till att ta hand om köttet själv och sälja till kunder.

– Vi förädlar allt det kött vi slaktar i den egna renskötselverksamheten och köper också in renkroppar av andra renägare. Då får vi hela vinsten själva och vi skapar oss själva ett arbete som vi trivs med, bättre kan det inte bli. De säger också att de hade startat ännu tidigare om de vetat hur bra det är. Tidigare jobbade de bara med renskötseln. Alternativet för dem som har lite färre renar är annars att ta andra tillfälliga jobb i skogen eller hos något turistföretag.

Att fler små renförädlingsföretag skulle etablera sig och att konkurrensen skulle öka ser de inte som något problem.

– Renköttsmarknaden är oändligt stor och vi orkar inte förädla så mycket ren som det går att sälja! Vi samer förstår inte alltid vilken otroligt bra produkt det är. Det är dumt att låta andra förädla och sälja en produkt som vi har i vår hand och som vi kan så mycket om redan från början, säger de båda samstämmigt.

Ol Johán Sikku


Intressant

Slow Food är en ekogastronomisk internationell ideell organisation som arbetar för hantverksproducerad mat gjord på rena och naturliga råvaror utan tillsatser som skadar människor, djur och natur.

Åtta renköttsförädlare på svensk sida av Sápmi har samarbetat med Slow Food under några års tid. Suovas utsågs till presidia, vilket innebär att det är speciell produkt som Slow Food satsar resurser på för marknadsföring.

Sápmi har en egen Slow Food förening med namnet Slow Food Sápmi.

Det finns idag 12 större företag som både förädlar och distribuerar renkött.

Ungefär 50 % av renköttet förädlas. Köttet bereds vanligen till skav, charkvaror eller röks. Omsättningen av förädlat renkött uppgår till nästan 60 mkr.

Samer.se

Samer.se är en webbplats för dig som vill veta mer om samerna och sápmi.

Om oss    |    Översikt    |    Kontakt    |    Lättläst

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

På www.samer.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?