Blommande kvanne Foto:Fia Kaddik
Fjällkvannen (Angelica archangelica) är en högrest växt som kan bli drygt en meter hög, den växer i fjälltrakterna där det gärna får vara lite fuktigt, typiska platser är vid bäckar, kallkällor och älvstränder.Foto: Fia Kaddik

Grönsaker i fjällen

Med kött, fisk och renmjölksprodukter som bas är grönsaker som bär och örter ett viktigt komplement för att tillgodose behovet av bland annat C- vitamin. Örter plockas på försommaren när de är späda och mjuka och bären när de mognar.

Kvanne, torta och fjällsyra är smakrika och användningsbara örter, dels i kosten men även som medicinalväxter. Kvannen är framförallt  den växt som är mest användningsbar. Kvannen har ett växtförlopp på två år och på samiska har kvannen ett namn för den ettåriga plantan som inte blommar och ett annat för den tvååriga blommande plantan. När kvanne blandas med renmjölk ökar hållbarheten på mjölken och samtidigt ger kvannen mjölken en speciell smak. Som medicin är kvanneroten en allmänt stärkande medicin mot förkylningar och lindrar även köldskador och öronvärk.

Fjällängsyrans och fjällsyrans gröna blad plockas för att sedan kokas till en gröt. Gröten heter jåama på sydsamiska används på samma sätt som sylt, gärna i filmjölk. Fjällsyran är en utmärkt krydda som ger en frisk smak i fisk- eller köttkoket. Örten växer på gamla renvallar och förr ägnades stor omsorg och försiktighet så att inte fjällsyrans rötter skulle trampas sönder.

Torta är en annan ört som även den ger en frisk smak och används på samma sätt som fjällsyran. På sydsamiska heter gröten på torta, gompa. Innan blomning används hela växten men när den börjat blomma plockas enbart bladen.

Hjortron, lingon och blåbär plockas och äts färska eller kokas för att bli sylt. Blåbärsdricka är en traditionellt en dryck som tillreds genom att man låter blåbär och socker jäsa till en ciderliknande dryck. Blåbär torkas och kan sedan användas till att koka blåbärssoppa. Lingon är hållbara, de plockas gärna efter det frusit,  då det blir de extra söta. Det behövs inget socker när man kokar lingon för hållbarheten. Kokt lingonsylt förvarades förr i träkaggar, nu förvaras sylten i glasburkar men det är fortfarande lika gott till renkött.

 

mat

Relaterat

Intressant

Gompa
är den gröt som i huvudsak kokas på torta

Jåama
är den gröt som kokas på ängsyra.

200 växter
ger renköttet dess
fina smak
För renen finns det över 200 växtarter som registrerats som renbetesväxter varav några är speciellt viktiga för dem. Renen har betat och präglad landskapet genom tusentalsår och för många växter är renen nödvändig för dessa växters överlevnad.

Faatnoe
är ettåring kvanne Batsken är tvååring kanne på sydsamsika.

Samer.se

Samer.se är en webbplats för dig som vill veta mer om samerna och sápmi.

Om oss    |    Översikt    |    Kontakt    |    Lättläst

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

På www.samer.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?