Bildspel

Linda

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

En vanlig vardag... Det beror helt på vilken tid på året det är. Är det så att jag ska åka till renarna så stiger jag oftast upp tidigt, äter en stadig frukost, klär mig ordentligt efter väder och säsong och så åker jag ut, antingen själv eller med sällskap av andra renskötare. Jag är ganska van att arbeta själv, vilket man nog måste vara när man är renskötare. 

Är det lite mer av en lugn period i renskötseln så ser jag till att arbeta med något annat. Jag brukar kliva in och arbeta extra med vissa uppdrag inom ekonomi, då jag faktiskt är utbildad ekonom. 

Vilken är din favoritmaträtt?

Åh det måste nog vara kokt renrygg med blodkorv och morötter. 

Vad brukar du äta på en vanlig vardag?

Hos oss blir det oftast renkött. Ibland fisk. Väldigt sällan griskött eller nötkött. 

Äter du mycket renkött?

Vi äter mycket renkött. Det beror nog på att vi har den möjligheten, vilket vi är tacksamma över varje dag. 

Vad innebär det att vara same idag?

Jag är inte mer människa än någon annan. Visst jag har en rik bakgrund av kulturhistoria, en levande kultur och jag har den turen att jag får leva med renen, i en traditionell näring. Men jag är som sagt inte mer människa än någon annan. Men tyvärr är det inte alltid så att vi behandlas så. Vi samer glöms oftast bort i besluten som tas nere i huvudstaden. Beslut som direkt eller indirekt drabbar oss, bestäms av dem som har lite eller ingen kunskap om samer och vårt leverne, mest för att det ska gagna statsekonomin.

Du som är ung, kommer du att bo kvar i Sápmi om några år? Vad kommer du att arbeta med, tror du?

Absolut! 
Jag är precis där jag vill vara. Även om det ibland kan vara lite kämpigt att arbeta med något som inte ger en fast månadslön, sex veckors semester och allt vad det innebär. Men det löser jag med att arbeta extra när jag har tid för det. 

Anser du att den samiska kulturen gör sig väl synlig i ditt liv?

Ja vissa delar av den samiska kulturen gör sig väl påmind i mitt liv. Renskötseln är ju en traditionell samisk näring, vilket jag lever med varje dag. I hemmet vet jag väl inte om det syns speciellt mycket. Det är inrett, men har inte tänkt på att lyfta fram och visa upp något speciellt. Många förknippar nog den samiska kulturen med slöjden också, men den kunskapen och intresset har jag inte, så därför finns det väldigt lite slöjd i vårt hem. Språket har min sambo mer än mig, vi förstår varandra men han har ett bättre ordförråd än mig. Språket är för oss väldigt viktigt inom renskötseln, det är många ord som är starkt knutna till renskötseln, och vissa ord är bättre beskrivande på samiska än svenska, ibland finns det inte ens en svensk definition av det som beskrivs på samiska.

Vilka traditioner och högtider firar du och din familj?

Renarna styr egentligen vår vardag. Klart vi har samma traditioner som övriga Sverige, men omfattningen av hur stort vi firar beror helt på lust, ork och vad vi arbetar med vid det tillfället. Julen är en fin högtid, men ibland firas det bara med en sen middag och kanske någon klapp. Renarna måste ses till nästan varje dag, och ibland tar det längre tid, eller så kanske renarna är samlade till rengärde just den dagen. Det är vädret och renen som styr som sagt. Midsommar brukar vara en god tid för att bara grilla, vi dansar inte kring någon midsommarstång. Påsk firas av oss med god mat, och kanske att det kommer besök i form av långlediga släktingar. Kanske firar vi mindre traditioner och högtider än andra, det vet jag inget om då jag inte provat något annat liv. 
Traditioner finns det ju några som är kopplat till renskötseln, hur man ska bete sig, när man ska göra vissa saker och så vidare. Mycket av våra traditioner lärs ut genom traditionell kunskap, och inget jag kan komma på direkt på rak arm, utan det måste komma under det arbetet som jag utför eller ska utföra. Så det var lite svårt för mig att förklara. 
 

Pratar du ett annat språk än svenska och samiska?

Javisst! Jag pratar både svenska och samiska. Och engelska, det är obligatoriskt i skolan, och man kommer inte undan med att inte lära sig engelska i dagens samhälle annars heller. Man hör eller läser det dagligen. Har även lite skoltyska i minnet. 

Vad innebär det att arbeta med renar, vad gör du?

Det innebär att jag varje dag ser till renens bästa. Under senare delen av hösten samlar vi ihop renarna som har betat på fjället sedan våren, för att sedan föra dem i en hage, där vi skiljer ut renarna i olika grupper, så kallade vintergrupper. Dessa vintergrupper flyttar då till sina vinterbetesmarker närmare kusten. 
På vintern kör jag skoter eller skidar runt vår hjord för att kolla att de håller sig inom det området som vi vill och ska hålla oss innanför. Jag kontrollerar också så att renarna ser ut att vara i god kondition och så att inga rovdjur har rört sig i området, eller rent av tagit någon ren.
På våren så samlar vi ihop renarna och flyttar västerut mot fjällen där vajorna sedan föder sina kalvar. 
Under sommaren växer alla renar till sig, och skapar ett hull inför vintern, framförallt kalvarna, som snabbt måste växa till sig innan vintern för att klara både kyla, snö och rovdjur. 
 
Ja… det är nog kort förklarat vad jag sysslar med som renskötare. 
 

Om Linda

Namn: Linda

Ålder: 29 år

Sysselsättning: Renskötare

Bor: Jokkmokk

Familj, och vad sysslar de med? Sambo Markus, renskötare

Intressen: Läsa böcker, alla möjliga sorters böcker romaner, faktaböcker och annat där man kan lära sig mer.

Reportage

Religion

Hans sökande blev bok om samisk andlighet

2024-04-18
Fredrik Prost, 43, är nominerad till nordiska rådets litteraturpris med boken Leŋges hearggi, sáhčal vatnasa. Boken beskri...
Sápmi

Från stygn till mål - Sámi veagaid searvi aktiverar

2023-12-12
I Karesuando är det snart 20 år sedan sameföreningens verksamhet upphörde. Men sedan tre år tillbaka har föreningsverksamh...
Sápmi

Julia vill utveckla samisk idrott för hälsans skull

2023-05-17
Sen förra sommaren är Julia Rensberg ordförande för Samernas idrottsförbund, SIF. Hon är van att tävla i samiska sammanhan...
Samhälle

Engagemang och glädje är drivkrafterna bakom samisk idrott

2023-05-02
Modern samisk idrott föddes i Jokkmokk 1948 då samiska skidtävlingar anordnades för första gången. Idag, 75 år senare, har...
Samhälle

På väg mot en ny samisk sjukvård

2023-04-04
Nya utbildningar på universitetsnivå och gräsrotsrörelser bland hälsopersonal har skapat flera förändringar i hälsoutbudet...
Näringar

Väskan som väcker nyfikenhet

2023-03-03
Att vara same innebär att känna stort ansvar för att bära vidare kunskap om samisk kultur, säger Anja Labj. Sedan en tid t...