Mat, klimat, traditionell kunskap och bevarandet av biologisk mångfald är temat för Terra Madre Indigenous Peoples 2011.
Indigenous Terra Madre (urfolkens moder jord), konferensen för världens urfolk, börjar fredag den 17 juni. Fotokolllage: Samiskt Informationscentrum.
2011-06-16

Urfolkens möte i Jokkmokk

Indigenous Terra Madre (urfolkens moder jord), konferensen för världens urfolk, börjar fredag den 17 juni med bland annat ett högtidligt öppnande i förhoppningsvis midnattssolens sken. Konferensen avslutas den 19 juni. Samtidigt pågår också Jokkmokks mat- och hantverksmarknad med dygnet runt aktiviteter i det lilla samhället Jokkomokk.
Mat, klimat, traditionell kunskap och bevarandet av biologisk mångfald är temat för Terra Madre Indigenous Peoples 2011.
För första gången samlas urfolk från hela världen för att diskutera hur traditionell kunskap kring användandet av naturresurser ska ge god, ren och rättvis mat.

Terra Madre är Slow Foods globala nätverk för småskaliga matproducenter, kockar och forskare. Tre gånger har Terra Madre samlat 6 000 deltagare från hela världen i Turin. Med Terra Madre Indigenous Peoples är avsikten att samla urfolk från världens alla hörn till en gemensam konferens i Sápmi år 2011.

Projektet är ett samarbete mellan Slow Food International, Slow Food i Sverige och Slow Food Sápmi som idag är en av Slow Food i Sveriges 21 avdelningar. I projektet ingår också att bilda en gränsöverskridande organisation med medlemmar från alla fyra länder som omfattas av Sápmi.

Uppemot 200 delegater samlas till konferensen. Det är jordbrukare, fårfarmare och småproducenter från olika urfolk och många har aldrig varit utanför sina hemländer.
Målet med denna först ursprungskonferens i Slow Foods regi är att samla folk från hela världen för att diskutera mat, klimat och ett hållbart leverne i samklang med naturen.
- Vi urfolk har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt. Vi behöver tala med en röst och visa upp en gemensam strategi. Vi hoppas kunna organisera oss för att visa det som är vår styrka, säger Ol Johan Sikku, ordförande för Slow Food Sápmi.

Konferensen kommer också att synliggöra samisk mat och renskötsel samtidigt som samernas roll som urfolk i världen lyfts fram. Det är Slow Food Sápmi som arrangerar konferensen.
-Vi tror på en livskraftig jord där urfolkens samlade kunskaper om hur vi tar tillvara våra egna råvaror, producerar vår egen mat, hushåller med naturresurser och bevarar den biologiska mångfalden, är viktiga redskap för att uppnå livskraft, säger Ol-Johan Sikku.

En av de viktigaste frågorna under konferensen är frågan om biologisk mångfald och risken med de monokulturer som blir allt vanligare i samband med den storskaliga matproduktion som mer och mer breder ut sig.

Intressant

Samiskt Informationscentrum och Slowfood Sápmi har sänt direkt på webben från Terra Madre 2011. Eftersändning från invigning, plenumsessionerna, öppen scen och avslutningen finns på vår
webb-tv avdelning.

eftersändning från allt det som hände finns på Slow Food Sápmis hemsida:
>>>här är länken

Samer.se

Samer.se är en webbplats för dig som vill veta mer om samerna och sápmi.

Om oss    |    Översikt    |    Kontakt    |    Lättläst

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

På www.samer.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?