Renlycka i Stockholm på Smaklust, en mässa med lokalproducerad mat.
Renlycka i Stockholm på Smaklust, en mässa med lokalproducerad mat. Foto: Nils Gustav Labba
2011-12-08

Fler småskaliga matproducenter

Det har varit en viss tröghet sedan starten av alla matprojekt men resultaten i det senaste projektet Renlycka visar att ibland måste det ta tid innan effekterna kommer. Renlycka har under drygt tre år resulterat i flera nyetablerade företag, ett kvalitetssigill för samiska matprodukter och framförallt framtidstro.
I Renlycka händer det, helt plötsligt finns det 12 nyetablerade företag och ytterligare 14 är i startgroparna. Ol-Johan Sikku har varit projektledare i Mer Värd Mat, Ren Mat och nu avslutar han sin anställning som projektledare i Renlycka. Alla är projekt som haft som mål att öka sysselsättningen och utveckla företag i branschen lokal mat.
-  I Renlycka har vi arbetat med en tydligare strategi, vi har arbetat direkt med de små företagarna med fokus på kvalité kring deras produkter och de tidigare projekten har byggt en grund för en stark utveckling i Renlycka, berättar Ol-Johan Sikku som en förklaring till ett bra resultat.

Renlycka har framförallt arbetat med kvalitetsfrågor och storytelling. Storytelling som marknadsföring av produkter är stort idag. I jämförelse med många andra företag som jobbar med att få ihop en historia kring sina produkter så har samiska produkter redan en sann och väldigt bra historia att berätta.  Den glöms bara att berättas men nu ska det bli ändring på det. Samisk kultur, ideologi och filosofi ska genomsyra produkterna från att de produceras tills de konsumeras.
-  För samiska företag är det viktigt att kunna kvalitetssäkra de produkter de producerar.  Vi har ett färskt exempel, Suovas, som är en samisk presidiaprodukt i Sloowfoods matark, fick stor uppmärksamhet vilket har gjort att man nu som konsument hittar rökt griskött som kallas suovas, vilket är så långt från det traditionellt rökta renköttet, Suovas, man kan komma. Det är svårt för konsumenterna att veta vad som är vad och de är deras rätt att veta vad de äter och betalar för.

Behovet av ett kvalitetssigill för renkött har varit en utmaning som projektet tagit sig an. Sigillet som har samma namn som projektet, Renlycka. Renlycka står för produkter med kvalité, ren smak med samiskt ursprung och som produceras med omsorg för djur och natur.
- Det är ett koncept som passat samiska matproducenter och sigillet på produkten tydliggör för konsumenter att deras produkter har högsta kvalité.

Företag från norra Dalarna till norra Norrbotten har varit engagerade i projektet och 55 personer har gått utbildningar som arrangerats. Hitintills finns det sju certifierade Renlycka företag och fler är på gång. Andra positiva effekter att det numera finns en branschorganisation för renköttsproducenter och att Suovas ska varumärkesskyddas men störst av allt är att 12 nya företag etableras och att det finns ytterligare 14 företag i startgroparna.
- Det är resultat som man som projektledare knappt kan drömma om. Med hjälp av projektet har småskaligt samiskt livsmedels företagande fördubblats på tre år, säger en nöjd Ol- Johan Sikku.

Anna Skielta

 

Intressant


Ol-Johan Sikku, projketledare för Renlycka. Foto: Anna Skielta

  • Kvalitetssigillet Renlycka har etablerats.
  • 7 samiska förädlingsföretag har godkänts för Renlycka kvalitetssigill.
  • Branschorganisationen Renek har bildats.
  • 12 nya samiska slakteri- och förädlingsföretag har nyetablerats.
  • Ytterligare 14 samiska förädlingsföretag är under etablering.
  • 55 personer har deltagit i kurser, utvecklingsseminarier samt studieresor.
  • Priset på renkött till renägarna har i genomsnitt ökat med 33 procent under tiden 2008-2011.
  • En ny positiv framtidstro finns nu där samerna i allt större grad själva vill förädla världens bästa kött!
  • Samer.se

    Samer.se är en webbplats för dig som vill veta mer om samerna och sápmi.

    Om oss    |    Översikt    |    Kontakt    |    Lättläst

    In English

    Selected information in English - Manually translated pages.

    På www.samer.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?