– Det intressanta är att en viss årsrytm infann sig naturligt och kopplades till de samiska traditionerna.
Det innebar att kyrkoåret började första advent med den stora samiska kyrkhelgen i Jukkasjärvi, kallad Antin beaivi. Nästa hållpunkt var vintermarknaden i Jokkmokk i början av februari och därnäst i Arjeplog och Gällivare i mars månad. Han var ständigt på resande fot, men den fasta punkten var alltid hemmet i Funäsdalen.
– Jag var ute på fältet ungefär två veckor åt gången. Sedan behövde jag några dagar hemma för att bli riktigt närvarande, berättar han.
Sommartid var det kalvmärkningen som styrde predikovandringarna. I 25 år i sträck har han predikat i sommarvistet för Leavas sameby i Jokkmokks församling.
Kärleken till det samiska språket har varit lika självklar för Bo som renen för den samiska kulturen.
– Det är viktigt och betyder något att få höra mästarens ord på det egna språket.
Han berättar om kvinnan som under sin barndom inte var säker på att Gud förstod samiska, så för säkerhets skull bad hon även på finska.
Känslan för språket och ordet är lika starkt närvarande på Bo Lundmarks övriga stora verksamhetsfält: författarskapet, forskningen och samhällsengagemanget.
Han har gett ut flera diktsamlingar och prosaböcker. Han medverkar i tidningar, tidskrifter och antologier. Doktorsavhandlingen 1982 handlar om samernas förkristna världsbild. Ett annat betydande vetenskapligt verk är monografin över den samiske nationalskalden Anders Fjellner (1795-1876). Denne var född i Härjedalen och senare verksam i Jukkasjärvi och Sorsele.
Bo Lundmarks samhällsengagemang har tagit sig många uttryck. På 1960-talet var han aktiv i en grupp som starkt bidrog till att Vindelälven räddades. Han har protesterat mot okänsliga vattenkraftsutbyggnader och tog ställning för gruvarbetarna vid den stora strejken 1969. Under marktvisterna om renbetet i Härjedalen höll han förböner för rennäringen.
Bo Lundmark är numera pensionerad. Han höll sin sista officiella predikan på trettondagen 2009, men han är fortfarande mycket efterfrågad och uppskattad som föredragshållare, skribent och vikarierande präst. Han upphör heller aldrig att dikta och berätta. Då och då kan vi läsa hans dikter och betraktelser i Samefolket och andra tidskrifter och tidningar. Tidigare i år genomgick han en hjärtoperation på universitetssjukhuset i Umeå. Då skrev han en psalm på temat kärleken fördriver rädslan. Den framfördes som gradualpsalm vid en stor högtid i Härnösands domkyrka i september 2012.
Birger Ekerlid