Den samiska kulturarbetaren Laila Spik växte upp med en mor och far som gärna delade med sig av sina kunskaper om samisk läkekonst och allt mellan himmel och jord. Foto: Malin Grönborg

I dag är Laila Spik lika mån om att dela med sig av sin kunskap och föra den vidare till alla som vill lyssna och lära. Foto: Malin Grönborg

2014-12-17

Naturligt förvärvade kunskaper

Som ung hängde Laila Spik sin mor och far tätt i hälarna för att lyssna och lära. I snart 20 år har hon nu rest runt i Sverige och stora delar av världen för att dela med sig av familjens genom generationer förvärvade kunskaper om växter och örter som används inom traditionell samisk mat och medicin.

Laila Spik var lärare på lågstadiet när hon i början av 1990-talet beslöt sig för att byta bana.

– Jag gör det jag lärt mig sedan jag var liten. Och jag gör det jag vill, jag vill fortfarande vara en lärare, säger hon om sitt liv som föreläsare och inspiratör.

Hon gör också det som hennes pappa konstaterade, i samma andetag som han sa att det var viktigt att hon lyssnade noga på de kunskaper han och modern försökte överföra till dottern: ”En dag kommer du att jobba med detta”, sa han.

Laila Spik växte upp bland annat i Jokkmokk, inom Sirges sameby, i en renskötarfamilj. Under skoltiden bodde hon på internat i nomadskolan, även om hemmet inte låg långt bort från skolan. Det var det mest praktiska när föräldrarna och speciellt pappan följde renarna under vintersäsongen till deras vinterbetesmarker. Men så fort fadern återvände brukade Laila och syskonen springa hem. Om somrarna bodde de på sommarlandet i fjällen i Padjelanta. Och ofta var de med ute på fjället eller i skogen och samlade in växter och olika örter.

Laila Spik konstaterar att det var olika i olika familjer, hur mycket av de gamla traditionerna som bevarats genom tiderna. Det var många som redan anammat en mer modern livsstil, även när hon var liten. Men i hennes familj höll föräldrarna de gamla traditionerna levande.

– Vi var lyckligt lottade på det sättet. Pappa och mamma plockade mycket växter från naturen. Många har inte fått uppleva det.  Jag trodde att allt var mat, men så var det inte. Vi åt också för att förebygga sjukdomar.

Vissa växter användes som krydda och mat, men de kunde ha dubbla betydelser. Kärnorna i hjortronen till exempel separerades och kunde ges till unga pojkar och flickor mot dålig hy. Bladen från röllekan kunde användas som dill när man gravade eller stekte fisk men också för att kokas till gröt för att påskynda menstruationens första dagsblödning så att den blev lindrigare övriga dagar.

Pappan upptäckte snart att speciellt dottern Laila sög åt sig all kunskap. De var ofta i naturen tillsammans och vandrade och pappan berättade om allt mellan himmel och jord.

– Jag hängde alltid bakom pappa. Och han gav aldrig upp: han förmedlade kunskap hela tiden.

Och han gav ansvar under uppsikt. Hon minns speciellt ett tillfälle när hon var 16-17 år och de skulle över en strid bäck. Fadern hade berättat vart det var bäst att gå över, hon hade lyssnat med ett halvt öra. Plötsligt var han försvunnen, han hade gått i förväg med stora kliv och där stod Laila och skulle gå över ensam tillsammans med hunden. Det var inte enkelt, hon grät och var rädd, men hon tog den tid hon behövde och var till slut över. Då hörde hon fadern ropa till henne. Han hade gömt sig bakom några stenar.

– Han tittade hela tiden för att se om jag valde rätt väg, säger hon.

När hon blev äldre och syskonen undrade över något så svarade pappan ofta: ”Fråga Laila, hon vet.”

I dag är hon mån om att föra kunskaperna vidare till dem som vill. Det har också varit en tradition i hennes familj. Hon är uppvuxen med att hennes föräldrar öppnade sitt hem i Jokkmokk och till sommarvistet i fjällvärlden för dem som ville komma. Och man hade såväl svenska som internationella forskare som personer med ett stort naturintresse på besök.

– Det började med att det kom tyskar 1949 till min mamma och pappa. Vi har alltid varit öppna.

Många av de kontakterna har Laila Spik kvar i dag, samtidigt som hon utvecklat nya.

– Jag tar också emot både svenska och internationella forskare i Saltoluokta. Även läkare och andra intresserade.

Dessutom åker hon runt och håller föreläsningar i såväl Sverige som internationellt om traditionellt samiskt hantverk, naturmedicin och mat. Samtidigt under sina resor lär hon också sig själv om nya växter. I dag har hon ett kunskapsförråd om upp emot 150 växter.

– Den viktigaste lärdomen är att vi har vår natur, och den har alltid varit vår första hjälp. Men man ska bara ta det lilla man behöver, inte mer än så, säger hon.

Det finns de som tycker att hon berättar för mycket. Att vissa saker ska hållas inom familjen eller inom den samiska världen och inte spridas till andra. Laila Spik säger att det är upp till var och en att bestämma hur man vill göra. Det finns vissa saker, som är mer kopplade till andliga bitar och den gamla naturreligionen, som hon är mer restriktiv med. Men i övrigt är hennes hållning att så mycket som möjligt ska spridas vidare till den som vill lyssna och lära.

– Mina föräldrar sa ofta att man inte skulle delge kunskap till dem som inte är intresserade eller inte förstår meningen bakom kunskapen. Så tänker jag också. Men jag är inte egoist, jag vill dela med mig till dem som lyssnar och vill lära. Det är fint att kunna berätta om vilken rik kultur vi är. Eljest tar man med alla kunskaper i graven. Och vad har vi då kvar? säger hon.

CAMILLA ANDERSSON

Fakta

Namn: Laila Spik Skaltje

Ålder: 65 år

Familj: Maken Arild Skaltje, renskötare. En vuxen dotter.

Bor: I Saltoluokta, vid gränsen till Stora Sjöfallets nationalpark, där hon använder sig av familjens traditionella höst- och vårviste med traditionella kåtor. Har dock en hel del av sitt material hos sin manager Carl-Eric Malmström i Västerås, som hjälper till med dokumentation och bokningar.

 

Samer.se

Samer.se är en webbplats för dig som vill veta mer om samerna och sápmi.

Om oss    |    Översikt    |    Kontakt    |    Lättläst

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

På www.samer.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?