Bildspel

Bild på halstrad nyfångad fisk.

Halstrad nyfångad fisk. Foto: Fia Kaddik

Fisk naturligtvis

Den är rik på omega 3, nyttig och dessutom sägs det att du blir smartare av den. Fisken hade en stor betydelse i det samiska kosthushållet men idag är den inte lika viktig. Trots det tillagas fisk fortfarande idag på samma sätt som för flera hundra år sedan.

Fisk har varit och är en viktig samisk råvara. I brist på kylskåp och förvaringsmöjligheter har den färska fisken varit basen i samiska kosthållet under sommartid. Fisken som fiskas på sommaren kokas eller stekts direkt, fiskköttet blir löst av det varma vattnet under sommaren passar inte till förvaring utan ska ätas genast.

Färsk fisk ska koka i minimalt uppkokt vatten med en gnutta salt. Fisken delas i två till tre bitar med huvudet kvar, i fiskhuvudet finns mycket fett som ger smak dessutom är fiskens kinder en delikatess. Klippt gräslök, fiskbuljong som reds med mjöl blir sås och tillsammans med kokt potatis blir det sommarens mest ätna måltid.

Är fiskelyckan god och fisken räcker mer till en måltid så är det bästa att salta fisken för att den ska hålla längre. Torka fisken är ett annat sätt att öka hållbarheten men idag är det betydligt vanligare att röka eller grava fisken. Grava fisk är enkelt, det enda som behövs är salt. Fisken ska först fileas sedan är det bara att salta och lägga köttsida mot köttsida och låta det stå. Saltet drar ut vattnet ur fiskfiléerna gör dem fastare i köttet.

Fisk som ska rökas måste också saltas, antingen genom att man kokar upp en lag på salt och vatten som får svalna, i lagen får fisken sedan ligga och dra eller genom att salta direkt på fisken och låta den dra åt sig saltet. Förr rökte man direkt i kåtan idag röks fisken oftast i speciella rökar. Precis som med rökning av kött har alla sina egna metoder för att få rätt temperatur och rätt rök så fisken får den rätta smaken och konsistensen. Torr björkved utan näver eller ene är en allmän åsikt att det ger en bra rök.

Bästa tiden för att fiska till frysboxen är under hösten när det är blivit kallare både i vattnet och i luften. Rötmånaden är över och fisken blir fastare i köttet. Hanteringen av fisk som ska förvaras är A och O. Fisken ska rensas, sköljas och det är viktigt att ta bort blodrännan som ligger på insidan av fiskryggen. Noggrannhet ökar hållbarheten och fisken går att lagra längre. Idag vakuumpackas fisk som ska säljas och för husbehov, för att sedan frysas in.

Innan frysboxarnas tid var det vanligt att göra rakfisk, en mild form av surströmming. Fisken som raknar i tunnan fiskas sent på hösten och rensas och sköljs noga. Kruxet med att göra rakfisk är att koka en saltlag som inte får vara för salt, blir den för salt kommer inte syrningsprocessen igång. Fisken läggs i en tunna, den kalla saltlagen hälls över fisken så att den täcks och inte får någon kontakt med luft. Fisken ska stå orörd tills den raknar sedan kan den ätas.

Anna Skielta

Intressant

Kallt vatten
Rödingen är den av fjällvattnets fiskar som trivs bäst i kalla vatten och allra helst vid bäckmynningar där smältvattnet rinner ut.

Kaviar
Rommen från fjällfisken saltas och äts precis som kaviar.

Stenbotten
Sik leker i stim på sandbotten och rödingen leker och lägger sina ägg på stenbotten.

Reportage

Samhälle

Sameföreningen i Göteborg satsar på att nå ut till områdets skolor

2022-02-03
Sameföreningen i Göteborg drar i gång ett projekt för att stärka undervisningen om samer, i Göteborgs stad.
Reportage

Ny universitetsutbildning i översättning

2022-01-25
I januari 2022 startar för första gången på svensk sida av Sápmi en universitetsutbildning i översättning mellan samiska o...
Sápmi

Mats Jonsson tecknande sin historia

2021-11-09
Mats Jonssons serieroman "När vi var samer" beskriver den utdragna och hjärtlösa tid när svenska staten försökte utplåna d...
Sápmi

En buss fylld med samisk kultur

2021-09-27
Under hösten rullar den samiska kulturbussen Julla Májja genom Västerbottens inland. Genom samisk kultur, möten och kreati...
Samhälle

Ovllá siktar mot världscupen

2021-07-02
– Det är på sommaren man blir en bra skidåkare. Man måste vara stark och ha bra kondis, annars klarar man inte att hålla e...
Samhälle

Jämställdhetstänket genomsyrar allt Káren-Ann Hurri gör

2021-05-24
"När jag arbetar politiskt har jag upptäckt att äldre män och äldre kvinnor inte prioriterar att skaffa sig kunskapen om j...
Samhälle

Kunskapshöjande insatser kan öka valdeltagande

2021-05-06
”Men för att nå dem som är ointresserade av politik eller inte berörs av Sametingets beslut är det viktigaste på sikt att ...
Samhälle

Högst valdeltagande bland unga i sametingsval

2021-04-29
Forskare har studerat sametingsvalen 2013 och 2017 och funnit högst valdeltagande bland de yngsta väljarna – något som ski...
Samhälle

Nationell hälsostudie i startgroparna

2021-02-23
Under året ska en nationell hälsostudie genomföras för att kartlägga samers hälsa, både generellt och inom området psykisk...
Samhälle

Begränsat med forskning om samisk folkhälsa

2021-02-15
Det finns flera faktorer som påverkar samers hälsa, exempelvis villkoren för renskötseln och att vara utsatt för diskrimin...