Bildspel

bild på blodpannkaka

Foto: Mia Bornberger

Smak av Sápmi

Gudrun Thomasson-Ek och Marja Ek bjuder på några receptfavoriter som blodpannkaka, renbuljong och carpaccio på reninnanlår.

  Blodpannkaka med stekt bacon och     rårörda lingon

  För 30-40 plättar

  2 ägg
  4 dl renblod
  2 dl vatten
  2 dl vetemjöl
  0,5 tsk salt
  2 tsk sirap

  Vispa äggen och rör ihop med de övriga     ingredienserna till en smet. Stek sedan i     smör, gärna i plättjärn. Servera med         rårörda lingon och knaperstekt bacon. Är också goda att äta kalla med ”bondsmör”.


Carpaccio på reninnanlår

Kan man tänka sig något enklare, elegantare och godare – det är frågan.
Serverad med en lagrad västerbottenost eller som på bilden Himmelsraften, en pressad lagrad hårdost från Oviken ost.

200 gr fryst reninnanlår
½ - 1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk grovt krossad svartpeppar
100 gr riven lagrad västerbottenost
Ruccolasallad

Låt det frysta innanlåret ligga i rumstemperatur i ca en timme. Skär det i lövtunna skivor (helst med skärmaskin) och lägg det direkt på fyra stora tallrikar. Pensla köttet med olivolja, salta och peppra. Låt stå en stund.
Vid serveringen strö hyvlad eller grovt riven lagrad ost över. Lägg en liten hög med ruccolasallad mitt på varje tallrik ovanpå köttet.


Renbuljong med kallklimp serverad i kåsa

Renbuljong kan varieras i det oändliga och serveras vid alla tider på dygnet. Här är den serverad som när Gudrun var liten med en liten ”klimp”, en portionspudding, till efterrätt.

1,5-2 kg renben (enklare köttbitar från styckning och putsning kan med fördel ingå)
5-6 liter vatten beroende på mängden ben och kött
1 tsk salt per liter vatten 
10 vitpepparkorn
3 gula lökar
3 stora morötter
3 hg rotselleri
persiljestjälkar

Lägg ben och kött i en stor gryta. Mät upp och häll på kallt vatten så att benen täcks. Tillsätt salt.
Koka upp. Skumma väl.
Tillsätt pepparkornen, rotsaker i bitar, lök och persiljestjälkar. 
Koka sakta under lock ca 2 timmar.
Smaka av buljongen. Späd med vatten om den är alltför kraftig.
Sila buljongen. Kyl den om den inte skall förtäras omgående.
Mindre mängd buljong kan förvaras i kylskåp några dagar varvid fettkakan som bildas kan fungera som ett lock. Ta bort den före servering.
 
Kallklimp

8 dl mjölk
11/4 dl mannagryn
½ tsk salt
1 uppvispat ägg
2 msk socker
4 rivna bittermandlar
finklippt persilja

Koka upp mjölken och saltet. Vispa ner mannagrynen och koka sakta i 4 minuter. Rör då och då. Tillsätt ägg, socker och bittermandel. Häll upp ”klimpen” i små portionsformar (eller kaffekoppar) och ställ den att kallna.
Stjälp upp ”klimparna” på ett serveringsfat och strö finklippt persilja över.
Servera buljongen i kåsor med en upp- och nedvänd klimp till var och en.


Ceviche på röding serverad med Kvannegranité
 
Skär rödingfilé i tunna skivor. Lägg ut skivorna bredvid varandra på ett fat. Pensla rikligt med olivolja. Salta och peppra (vitpeppar) strö över lite socker. Pressa lime eller citronsaft över filéerna. Låt filéerna stå i rumstemperatur tills olja, salt och socker trängt in i fiskköttet, sedan ställ svalt.
Garnera med blad av fjällsyra. På bilden serveras Cevichen med en driva Kvannegranité (fryst,lätt sötat avkok på kvanne) garnerad med raspad lime

Foto: Mia Bornberger

Reportage

Sápmi

Julia vill utveckla samisk idrott för hälsans skull

2023-05-17
Sen förra sommaren är Julia Rensberg ordförande för Samernas idrottsförbund, SIF. Hon är van att tävla i samiska sammanhan...
Samhälle

Engagemang och glädje är drivkrafterna bakom samisk idrott

2023-05-02
Modern samisk idrott föddes i Jokkmokk 1948 då samiska skidtävlingar anordnades för första gången. Idag, 75 år senare, har...
Reportage

Moa Backe Åstot lever för skrivandet

2023-11-21
Hon skapade berättelser innan hon själv lärt sig skriva, då med sin mamma som spökskrivare. Idag försörjer sig Moa Backe Å...
Samhälle

På väg mot en ny samisk sjukvård

2023-04-04
Nya utbildningar på universitetsnivå och gräsrotsrörelser bland hälsopersonal har skapat flera förändringar i hälsoutbudet...
Näringar

Väskan som väcker nyfikenhet

2023-03-03
Att vara same innebär att känna stort ansvar för att bära vidare kunskap om samisk kultur, säger Anja Labj. Sedan en tid t...
Samhälle

Intresset för duodji ledde till stulna trummor i Marseilles

2023-02-21
Det fanns alltid slöjd på köksbordet. Mina ögon lyste när jag såg vackra knivar och jag ville alltid följa med när vi skul...
Sápmi

Färgglatt när arktiska ungdoms-OS invigdes

2023-01-31
Utanför en av idrottsarenorna överröstade slagorden varandra. Yukon! Nunavik! Alaska! Även Sápmis 40 ungdomar fick en syl ...
Samhälle

Väntat 1000 dagar på att få dra på sig Sápmis landslagströja

2023-01-23
Covid stoppade 2020 års Arctic Winter Games. Sen dess har Jåvva Rensberg har fått vänta. Nu över 1000 dagar senare är han ...
Samhälle

Amnesty Sápmi: markexploateringar det största problemet för samer idag

2023-01-10
Sverige får regelbunden internationell kritik för att de kränker samers rättigheter och en förening som tagit upp kampen f...
Näringar

Samisk hårdslöjd saknar återväxt

2022-12-22
På Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk ligger linjen trä och horn på is på grund av för få sökande. Slöjdaren Nils-Joha...