Bildspel

2013-10-18

Samisk matkultur i Sollentuna

Delikatessbutiken Renprodukter i Sollentuna är ett matmecka för medvetna stockholmare som gärna serverar sina gäster renentrecôte.
– Precis som renen så är våra kunder finsmakare, säger ägaren Gudrun Thomasson-Ek leende. Och hembygden Mittådalen finns med i allt hon gör.
Dagens första kund knackar på dörren redan några minuter före öppning och Gudrun Thomasson-Ek ursäktar sig och går för att låsa upp. I 33 år har hon stått bakom disken i sin butik, som hon äger tillsammans med sin make Bill Ek. Sedan fem år tillbaka är även dottern Marja Ek engagerad.
– För att driva den här butiken måste man ha gedigna kunskaper om den samiska kulturen och även ett brinnande intresse för allt som hör den till, och det har vi alla tre. Sedan är Marja idérik och jag uthållig, så vi kompletterar varandra bra, säger Gudrun och skrattar.

I en korg ligger sittlappar av renskinn och väggen pryds av plädar med samiska mönster. I kyldisken hittar man renkött, fjällfisk och hjortron. Och här, mitt ibland hyllor fyllda av lingonketchup, getmesekrydda och dippknäcke, känns Stockholm väldigt långt borta.

Mamma Gudrun växte upp i Mittådalens sameby i Härjedalen. Hon tog studenten i Östersund och flyttade sedan till Uppsala för att läsa vidare. Efter att ha arbetat som utredare i Sigtuna kommun under 1970-talet tog hon ett beslut som kom att involvera hela familjen.
– Jag och min man Bill bestämde oss för att satsa på något eget och öppnade butiken här i Sollentuna. I samma veva tog vi också över min mammas sommarförsäljning i Mittådalen.
Och det började bra, försäljningen tog fart och stamkunderna strömmade till. Men i april 1986 blev det tvärstopp. Kärnkraftverket i Tjernobyl havererade och radioaktiva ämnen spreds över Europa och Sverige och regnade ner i skog och mark.
– Vår försäljning dök och vi blev behandlade som paria. Folk visste inte hur de skulle förhålla sig. Det pågick i flera år, berättar Gudrun.

Nu – ett kvartssekel senare – råder helt andra tongångar och efterfrågan på renkött är större än tillgången. Och Marja har en förklaring:
– Renkött ligger bra till hos trendsättarna. Konsumenten får en ekologisk produkt, kvalitén är hög och hänsyn tas till djurhållningen. Och vår kundkrets är bred - några äter ren av tradition och andra på grund av köttets alla möjligheter. Skälen varierar.
– Folk har också upptäckt att det finns så mycket mer än renskav. Jag lär till exempel våra kunder att tillaga rentunga, en riktig delikatess, säger Marja Ek stolt.

Det går inte att göra ett reportage om familjen Thomasson utan att nämna Nils Thomasson, Gudruns farfar och känd fotograf i Mittådalen. Tack vare hans oerhört produktiva liv – han verkade som fotograf under nära 70 år – finns det mycket historia dokumenterat, både om familjen och om rennäringen och samelivet i Mittådalen.
– Jag deltog i en förstudie om samerna till fjällmuseet i Funäsdalen. Då fick jag för första gången se farfars bilder ur ett historiskt perspektiv. Tidigare hade jag sett dem ur familjeperspektiv vilket var en helt annan sak. Först då förstod jag vikten av bilderna, berättar Gudrun.
Ni har starka band inom familjen.
Marja tittar på Gudrun som nickar instämmande. Marja fortsätter:
– Ingen av mina vänner umgås så mycket med sin familj som jag. Vi har en stark sammanhållning. Ofta träffas vi i olika konstellationer och det tror jag bidrar till att det fungerar så bra. Däremot är det en katastrof att jobba ihop alla tre samtidigt, säger hon och skrattar.

Har ni haft tankar på att flytta tillbaka till Mittådalen?
– Nej, jag vill inte bo där året runt. Men sommartid är Mittådalen mitt allt. Det är något speciellt med ljuset och luften – alla mina kroppsvätskor intar någon sorts balans, säger Gudrun.
Marja tycker också att hon hittat hem.
– Mamma brukar säga att man kan tro att jag är född i en snödriva och jag trodde länge att jag skulle flytta till Mittådalen. Men jag trivs i Stockholm och med mitt arbete – och renkött tröttnar jag aldrig på.

Mia Bornberger

Intressant


Namn: Gudrun Thomasson-Ek.
Ålder: 69 år.
Familj: Make och två barn, Marja och Matti.
Bor: Sollentuna.
Gör: Driver butiken Renprodukter.
Uppvuxen: I Mittådalen.


Namn: Marja Ek.
Ålder: 41 år.
Familj: Ettårig son, mamma, pappa och bror.
Bor: Vasastaden, Stockholm.
Gör: Driver butiken Renprodukter.
Uppvuxen: I Sollentuna
Foto: Mia Bornberger

Reportage

Sápmi

Laila har hela Sápmi som kundkrets

2024-01-15
Hon förser Sápmis många designers med allt från sytråd och dekorationsband till vackra tyger. I höstas firade företagaren ...
Sápmi

Från stygn till mål - Sámi veagaid searvi aktiverar

2023-12-12
I Karesuando är det snart 20 år sedan sameföreningens verksamhet upphörde. Men sedan tre år tillbaka har föreningsverksamh...
Reportage

Moa Backe Åstot lever för skrivandet

2023-11-21
Hon skapade berättelser innan hon själv lärt sig skriva, då med sin mamma som spökskrivare. Idag försörjer sig Moa Backe Å...
Sápmi

Julia vill utveckla samisk idrott för hälsans skull

2023-05-17
Sen förra sommaren är Julia Rensberg ordförande för Samernas idrottsförbund, SIF. Hon är van att tävla i samiska sammanhan...
Samhälle

Engagemang och glädje är drivkrafterna bakom samisk idrott

2023-05-02
Modern samisk idrott föddes i Jokkmokk 1948 då samiska skidtävlingar anordnades för första gången. Idag, 75 år senare, har...
Samhälle

På väg mot en ny samisk sjukvård

2023-04-04
Nya utbildningar på universitetsnivå och gräsrotsrörelser bland hälsopersonal har skapat flera förändringar i hälsoutbudet...