Bildspel

2014-01-14

Hon bytte efternamn och en ny värld öppnades

Två soloalbum, eget skivbolag och en låtrepertoar som sträcker sig över tre språk. Vid 23 års ålder är meritlistan redan välfylld.
–Men att bli känd skulle vara någonting nödvändigt ont, säger Lovisa Negga om sin egen karriär som artist.
Det är bråda dagar för Lovisa Negga. På skärmen i hennes studentrum på Liljeholmens Folkhögskola, tio mil söder om hemstaden Linköping, väntar hennes senaste projekt på att färdigställas. Låten, en cover på ”NothingBetter” av The Postal Service, har hon producerat speciellt för Pridefestivalen i Norrköping.
-Jag vet faktiskt inte vad det blir av med den sen. För att ge ut den måste man ha rättighetsinnehavarnas tillåtelse och musikjuridik är snårigt. Jag vill ha största möjliga frihet. Det är en av anledningarna till att jag gör allt på egen hand.

Den filosofin har lett till att hon vid 22 års ålder kan titulera sig soloartist, skivbolagsboss, producent och manager.   

Karriären började redan 2005 i The MajoritySays, ett band som vann flera priser i Sverige och fick turnera i Europa. Bandet och Lovisa gick skilda vägar 2010, men redan innan det hade hon börjat producera och spela under eget namn. I samma vevastartade hon sitt eget skivbolag som från början blev ett verktyg för att lättare kunna nå ut med sin egen musik. Idag gror idéer om att kunna expandera verksamheten.
- Först vill jag kunna representera mig själv fullt ut och hitta mitt sound. Kanske efter nästa skiva, säger Lovisa, men erkänner i nästa andetag sin egen tidsoptimism.

Listan över medverkande på de två fullängdsalbum från 2010 och 2011 som hon hittills släppt skvallrar om framgångsrika samarbeten med kända namn från den svenska popscenen.  Låten ”Slow”, ett samarbete med DJ-duon MRTN, spelades flitigt i P3 under slutet av 2011 samtidigt som namnet Lovisa Negga blev ett hett samtalsämne på musikredaktioner runtom i landet.
- Egentligen är jag inte så intresserad av att bli känd, det skulle snarare vara ett nödvändigt ont för att kunna leva på min musik i framtiden.

Det samiska efternamnet Negga har hon burit sedan 20 års ålder, då hon bytte från sin pappas franska efternamn. Det var ett beslut som skulle komma att innebära mycket mer än vad hon väntat sig. Sin samiska bakgrund har Lovisa alltid varit medveten om, men vad det egentligen innebär har hon fått ägna mycket tid till att tänka på.
- När jag bytte namn blev jag påmind på ett annat sätt och började fundera över mig själv, hur lite jag fått lära mig i skolan om samer och hur lite andra visste.
Ett engagemang växte successivt fram och efter ett uppträdande på en samisk musikfestival bestämde hon sig för att lära sig tala och skriva musik på samiska.

Från att alltid ha sjungit på svenska eller engelska ställdes hon inför nya frågor när hon nyligen gjorde sin första låt på samiska, ”Mihája Gievrra”.
- Jag visste inte om den platsade i den samiska kulturen och ville inte trampa någon på tårna. Jag var ganska vilsen i den processen. Till slut kom jag fram till att om det skulle bli bra så var jag tvungen att få vara kompromisslös.

Det tog ett år att färdigställa låten som släpptes dagen innan den samiska nationaldagen 6 februari och blev uppmärksammad långt utanför den samiska världen. 
- Det har öppnat upp mycket för mig, både personligt och musikaliskt. Och så har jag ju fått en större publik och spelar på helt nya ställen.

Vad som händer härnäst kan hon inte riktigt svara på, men försäkrar att det inte är sista gången vi hör Lovisa Negga sjunga på samiska.

Ol-Ánte Sikku

Intressant


Namn: Lovisa Negga
Ålder: 23 år
Bor: Linköping
Gör: Artist och producent. Studerar musiklinje på folkhögskola mellan spelningarna.

Lovisa samarbetade med artisten Familjen på sin första skiva.
Lovisa är även aktiv feminist och engagerad i HBTQ-rörelsen.

Reportage

Samhälle

Blinds uppväxt banade väg för en politisk karriär

2022-09-30
Sápmi fick ingen politiker i riksdagen den här gången heller, men i Jokkmokk fick Henrik Blinds parti Miljöpartiet flest r...
Samhälle

Sameföreningen i Göteborg satsar på att nå ut till områdets skolor

2022-02-03
Sameföreningen i Göteborg drar i gång ett projekt för att stärka undervisningen om samer, i Göteborgs stad.
Reportage

Ny universitetsutbildning i översättning

2022-01-25
I januari 2022 startar för första gången på svensk sida av Sápmi en universitetsutbildning i översättning mellan samiska o...
Sápmi

Mats Jonsson tecknande sin historia

2021-11-09
Mats Jonssons serieroman "När vi var samer" beskriver den utdragna och hjärtlösa tid när svenska staten försökte utplåna d...
Sápmi

En buss fylld med samisk kultur

2021-09-27
Under hösten rullar den samiska kulturbussen Julla Májja genom Västerbottens inland. Genom samisk kultur, möten och kreati...
Samhälle

Ovllá siktar mot världscupen

2021-07-02
– Det är på sommaren man blir en bra skidåkare. Man måste vara stark och ha bra kondis, annars klarar man inte att hålla e...