Bildspel

Juhán Nikolaus Wuolab Wollberg, Robert Gaelok Sundell, Nils Joel Partapuoli och Pávva Pittja. Foto: Hans Olof Utsi
2018-03-12

Unga samiska män diskuterar mansnormer

Manlighet är ett slags språk och samiska män ska leva i både det svenska och samiska samhället är utgångspunkter när det nya projektet ”Mannen, myten och Sáminuorra” har sitt första panelsamtal inför publik. Alla är överens om att en svensk man ska vara tuff, stark och inte visa känslor. Utom arg, det är helt okej att bli. 

Vilka förväntningar har ni på er som män i det svenska samhället?

- Man får inte vara känslig, men om du missar bussen får du bli riktigt arg. Om någon säger att du är dum i huvudet ska du vara som en vägg. I skolan säger vår lärarinna till om småsaker. Då ska man bara nicka, med ett stoneface.

- Man ska vara kall, hålla huvudet kallt, inte säga för mycket.

- Förväntningen är att man är ett testosteronstint monster som bara tänker på sex. Manlighet är lika med hetero och man kan ju inte ens ha tjejkompisar.

Vilka förväntningar har ni på er som män i det samiska samhället?

Nikolaus: Hemma lagar pappa mat, tvättar och slöjdar. Mannen ska ta hand om sin kvinna och familjen. Det förväntas att jag ska finna mig i det och det känns okej. Jag tänker att det är bra att vilja ta hand om andra, inte bara de närmaste.

Robert: Man ska bara kunna allting, ska bara veta utan att någon lärt en det.

Nils Joel: Ja, jag ska veta var jag är som renskötare, kunna markerna, hur renen tänker – och hur andra tänker. Veta hur de gör utan att de säger eller visar.

Pávva: Man kan också se det ur ett positivt perspektiv. Jag tycker om att utmana mig och försöka lära mig, även om det kan vara frustrerande när man inte kan.

Nikolaus: Jag förväntar mig att bli narrad också; ”Har du spanat in någon tjej nu då?” Och själv är man elva år! Ibland är det inte så kul att träffa äldre kusiner som lätt säger så eftersom de själva fått höra det. ”Har du hittat nån eller ska du bli gammpojk?”

Vad är bra med att vara samisk man?

Pávva: Att man kan reta småkusinerna.

Nils Joel: Kolten, den är lätt att ta på. Pojkar får mer möjligheter att jobba med renar – oavsett om man vill eller inte… Det är egentligen ganska bakåtsträvande.

Vilka utmaningar finns det?

Nikolaus: Det kan vara svårt att komma in i det samiska samhället. När jag går med morsan stannar hon varje minut för att prata med någon. Man blir nästan avundsjuk. Min utmaning är att bli lika social. En utmaning är också att man inte är sin egen person, man är sina föräldrar son. Det kan bli tufft om du inte är intresserad av renskötsel och din farsa är den största och bästa renskötaren.

Nils Joel: Det är svårt för både tjejer och killar att ta sig in i en bransch i det samiska samhället.

Pávva: Menar du att du måste bevisa vem du är och vad du kan innan du blir bekräftad? Jag tror vi är lite hårdare på det i det samiska. Inom renskötseln är det positivt också att du måste visa vad du kan.

Robert: Folk har förutfattade meningar om dig utifrån vilka dina föräldrar är. Om du är i samma släkt som någon med dåligt rykte kan det påverka hur folk ser på dig.

Nikolaus: Det är viktigt att visa att man kan sitt jobb. Föreställningen att det är svårt att komma in, att man kan bli dömd så hårt leder till att man inte ids försöka.

Efter publikfrågor om hur lära killar dansa på idrottslektioner och förändringar inom mansnormen:

Pávva: Det kan vara en av de största utmaningar, att få oss (mig!) att idrotta.

Alla: Haha, det är för sent.

Isak Utsi (i publiken, Sáminuorras ordförande): Det är väl stor skillnad om man inte kan dansa i det samiska samhället jämfört med det svenska. Här i det samiska är man väl helt ute om man inte dansar.

Robert: Dans är ett känslouttryck om man jämför med till exempel fotboll. Men det påminner igen om det där med att man ska kunna allt.

Nils Joel: Man blir mer man om man kan dansa, särskilt om man är nordis eftersom det heter att vi inte kan dansa, att det är sydisar som dansar.

Pávva: Förhoppningsvis leder det här projektet till att vi blir öppnare och börjar prata med varandra. Jag vill kunna båda snacka och lyssna utan alkohol.

Nikolaus: Till mig har man sagt ”du ska väl bli politiker eller professor i samiska”. Nu när jag går Rymdgymnasiet lägger de till astronaut också. Tveksamt om det blev enklare? Skämt åsido, jag hopas att vi får en ny ”Mannen, myten, legenden” som vi kan se upp till, som blir mindre toxisk.


Svante Tidholm från MÄN, en ideell, feministisk organisation som engagerar män mot mäns våld mot kvinnor, ställde frågorna till vid panelsamtalet. 

Pia Sjögren 

Relaterat

MANNEN MYTEN som ska utmana och förändra destruktiva maskulinitetsnormer. Det är ett samarbetsprojekt som drivs av MÄN  för jämställdhet och finansieras av allmänna arvsfonden.

Genom fokusgrupper  är  målet är att utveckla kunskap och metoder så att jämställdhetsarbetet blir relevant för fler killar och unga män.

MÄN och Sáminuorra drog igång projektet Mannen, myten och Sáminuorra tillsammans. Samiska män 16-30 år är välkomna till projektet som håller på till sommaren 2020 med syftet att samla unga män och dela berättelser om hur det är att vara ung man idag, och genom dialog och bearbetning försöka bryta skadliga manliga normer.

I Sáminuorras regi kommer det hållas ca fyra fysiska träffar.

Reportage

Samhälle

Väntat 1000 dagar på att få dra på sig Sápmis landslagströja

2023-01-23
Covid stoppade 2020 års Arctic Winter Games. Sen dess har Jåvva Rensberg har fått vänta. Nu över 1000 dagar senare är han ...
Samhälle

Amnesty Sápmi: markexploateringar det största problemet för samer idag

2023-01-10
Sverige får regelbunden internationell kritik för att de kränker samers rättigheter och en förening som tagit upp kampen f...
Näringar

Samisk hårdslöjd saknar återväxt

2022-12-22
På Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk ligger linjen trä och horn på is på grund av för få sökande. Slöjdaren Nils-Joha...
Sápmi

Möt skoterfantaster i Skoter är livet!

2022-10-27
I SVT: s nya dokumentärserien Skoter är livet har premiär på söndag och i fyra avsnitt djupdyker programledarna Tanja Nord...
Sápmi

Boken Stöld blir Netflixfilm

2022-10-26
I Ann-Helén Laestadius bok Stöld är rasismen mot samer i fokus – renar tjuvjagas och dödas och brotten utreds sällan. Nu s...
Samhälle

Sexuella övergrepp, psykisk ohälsa och tystnadskultur

2022-10-10
Det tog Liselotte Wajstedt åtta år att göra den konstnärliga dokumentärfilmen ”Tystnaden i Sápmi”. Hon upplever att något ...
Sápmi

Både varm vardagssko och finsko

2022-02-10
Förr var de det självklara skovalet tillsammans med skohö. Idag har bällingskorna gått från att vara en varm vardagssko ti...
Samhälle

Sameföreningen i Göteborg satsar på att nå ut till områdets skolor

2022-02-03
Sameföreningen i Göteborg drar i gång ett projekt för att stärka undervisningen om samer, i Göteborgs stad.
Reportage

Ny universitetsutbildning i översättning

2022-01-25
I januari 2022 startar för första gången på svensk sida av Sápmi en universitetsutbildning i översättning mellan samiska o...
Sápmi

Mats Jonsson tecknande sin historia

2021-11-09
Mats Jonssons serieroman "När vi var samer" beskriver den utdragna och hjärtlösa tid när svenska staten försökte utplåna d...