Bildspel

2021-09-27

Samiska kulturbussen Julla Májja hoppas bli en oumbärlig insats i Västerbottens inland

Julla Májja, den samiska kulturbussen möter under hösten allmänheten i Västerbottens inland och förhoppningen är att satsningen ska bli långvarig: ”Vi vill bli oumbärliga”, konstaterar Eva Conradzon som är projektledare för bussen.

Under hösten rullar den samiska kulturbussen Julla Májja genom Västerbottens inland. Genom samisk kultur, möten och kreativa bibliotekslösningar når Julla Májja ut till människor i deras vardag.
- I bussen är det samiska normen, men det är inte ett uttalat samiskt projekt, berättar Eva Conradzon, som är projektledare.

Idén till kulturbussen växte fram hos Storumans kommun som inspirerades av en norsk bokbuss. Den samiska kulturbussen utvecklades sedan som ett samarbete även med kommunerna och biblioteken i Västerbottens inland där Storumans kommun sökte finansiering från Statens kulturråd.
- Sju av kommunerna är samiska förvaltningskommuner så därför blev det en samisk profil, berättar Eva.

Projektet startades upp i början av året, men på grund av pandemin kördes de första turerna först innan sommaren. Tre personer är anställda inom projektet och tillsammans har de planerat för uppstarten.
- Under sluttampen av pandemin hoppas vi att det finns behov av att kunna ses, säger Eva.

Projektets målgrupp är människor i alla åldrar och förhoppningen är att kunna locka den inbitne läsaren med nya teman och böcker, samt personer som inte är så bekanta med samisk kultur eller bibliotekens verksamhet.
- Det kan tända en gnista att biblioteket är ett trevligt ställe, säger Eva.

I bussen finns bl.a. litteratur, samhällsinformation, media och musik. Förhoppningen är att både samiska kulturskapare och samiska samordnare ska kunna åka med. Samordnarna har ofta lokal kännedom om behoven på olika platser vilket kan vara viktigt för att nå ut, berättar Eva. Böckerna är i flera fall skänkta av författarna och vissa böcker har Eva själv bidragit med. Hon vill att bokbussen ska bli en social träffpunkt och fokus för urvalet ligger på kvalitet, snarare än kvantitet.
- Det viktiga är att urvalet är fingertoppsutplockat, säger hon.

Eva har lång erfarenhet av att jobba med samisk kultur och har tidigare vikarierat med att köra bokbuss. Där upplevde hon mycket kärlek av dem som kom ombord.
- Så när det här dök upp och när det inte bara handlade om litteratur utan samisk kultur och eftersom jag själv är från inlandet, så tänkte jag att: ”åh vad roligt”! säger hon.

Sen är det förstås ingen nackdel att trivas med att färdas långt på vägarna, konstaterar hon.
- Jag älskar att köra bil, hur motigt det än kan kännas! Det känns som att jag skulle kunna köra hur långt som helst. Jag tycker att det är avkopplande och jag tänker så bra, säger Eva.

Bussen tas redan väl emot av besökarna och Eva har flera utvecklingsplaner. Det är också tydligt att siktet är inställt mot framtiden.
- I förlängningen är tanken att hitta former för att respektive kommun ska kunna ta hand om bussen - så att det blir delad vårdnad på något sätt.
Finansieringen för nästa år är klar och då blir det Sorsele kommun som blir huvudman för projektet.  Förhoppningen är att samiska kulturbussen ska bli en långvarig satsning och många ser potentialen i satsningen. Det finns också många tankar och drömmar kring projektets utveckling.
- Jag tror att kulturbussen kommer att bli efterlängtad och behövd! Ibland vet man inte att man har behovet, men det får man visa. Vi hoppas att verksamheten helt enkelt inte går att vara utan – utan att den blir oumbärlig, konstaterar Eva.

YLVA HOLMBERG

Nytt namn 2022: Julla Májja – den samiska biblioteksbussen

Julla Májja startade som ett projekt av Storumans kommun och körde runt i V8-bibliotekens kommuner under 2021. Nu under 2022 är det Sorsele kommun som ansökt om ett fortsättningsprojekt finansierat av Kulturrådet vilket gör att bussen rullar igen.

Julla Májja besöker platser runt om i alla kommunerna för att låna ut böcker eller vara delaktig i arrangemang. Ibland kommer samiska kulturaktörer att åka med och visar exempelvis teater.

Bussen kommer att ha med sig ett mindre bestånd av samisk- och lokallitteratur under sina turer

Du hittar mer info om kulturbussen på Facebook: https://www.facebook.com/jullamajja/

Instgram: https://www.instagram.com/jullamajja/

hemsidan:
https://www.v8biblioteken.se/sv/library-page/julla-majja

Reportage

Sápmi

Julia vill utveckla samisk idrott för hälsans skull

2023-05-17
Sen förra sommaren är Julia Rensberg ordförande för Samernas idrottsförbund, SIF. Hon är van att tävla i samiska sammanhan...
Samhälle

Engagemang och glädje är drivkrafterna bakom samisk idrott

2023-05-02
Modern samisk idrott föddes i Jokkmokk 1948 då samiska skidtävlingar anordnades för första gången. Idag, 75 år senare, har...
Reportage

Moa Backe Åstot lever för skrivandet

2023-11-21
Hon skapade berättelser innan hon själv lärt sig skriva, då med sin mamma som spökskrivare. Idag försörjer sig Moa Backe Å...
Samhälle

På väg mot en ny samisk sjukvård

2023-04-04
Nya utbildningar på universitetsnivå och gräsrotsrörelser bland hälsopersonal har skapat flera förändringar i hälsoutbudet...
Näringar

Väskan som väcker nyfikenhet

2023-03-03
Att vara same innebär att känna stort ansvar för att bära vidare kunskap om samisk kultur, säger Anja Labj. Sedan en tid t...
Samhälle

Intresset för duodji ledde till stulna trummor i Marseilles

2023-02-21
Det fanns alltid slöjd på köksbordet. Mina ögon lyste när jag såg vackra knivar och jag ville alltid följa med när vi skul...
Sápmi

Färgglatt när arktiska ungdoms-OS invigdes

2023-01-31
Utanför en av idrottsarenorna överröstade slagorden varandra. Yukon! Nunavik! Alaska! Även Sápmis 40 ungdomar fick en syl ...
Samhälle

Väntat 1000 dagar på att få dra på sig Sápmis landslagströja

2023-01-23
Covid stoppade 2020 års Arctic Winter Games. Sen dess har Jåvva Rensberg har fått vänta. Nu över 1000 dagar senare är han ...
Samhälle

Amnesty Sápmi: markexploateringar det största problemet för samer idag

2023-01-10
Sverige får regelbunden internationell kritik för att de kränker samers rättigheter och en förening som tagit upp kampen f...
Näringar

Samisk hårdslöjd saknar återväxt

2022-12-22
På Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk ligger linjen trä och horn på is på grund av för få sökande. Slöjdaren Nils-Joha...