Bildspel

Bild på ett barn som rensar fisk

Även som liten får man hjälpa till med att skölja fisken. Foto: Anna Skielta

Renstek och röding

Maten är en del av ett folks kultur. Den traditionella samiska matkulturen baseras på renkött, älgkött, fisk, örter och bär. Av renen tog man vara på allt och de kunskaperna lever fortfarande.

Förr i tiden bestod kosten av massor av fisk som man själv fångade. Den åts både färsk, saltad, torkad och rökt. Därutöver åt man mycket renkött, både färskt, torkat och konserverat enligt gamla metoder. Älgkött och björnkött förekom också.

Av renen tog man vara på allt och de kunskaperna lever fortfarande. Även huvudet, klövar, märgben och blod kommer till användning. Tarmarna och renens magar kan man rengöra och använda vid tillverkning av blodkorv och buoidečalmmas (en slags renköttfärsblandning som röks).

Förr mjölkade man renen och tillverkade ost i låga formar. Renmjölkning förekommer inte längre. På 30-talet hade många samer egna fjällkor och getter och då gjorde man egen fil, ost och smör, men även det har upphört. Mjöl och salt inköptes av handelsmän.

De samiska maträtterna har inte förändrats, men nya maträtter har kommit in genom influenser utifrån. Fast ingenting går upp emot ett riktigt renkok! När man slaktat en ren kokar man färskt kött, oftast ryggbitarna, en bit färsk lever, blodpalt och blodkorv av renblod och mjöl. Till det äter man potatis och mjuk, segt bröd och dricker buljong.

Det torkade renköttet är en delikatess. På vårvintern saltar man köttet, röker det och hänger upp det ute för att lufttorka. I vissa områden röker man inte köttet. Rökt men inte torkat renkött kallas suovas och steks i tunna skivor.

Den vanligaste fisken på bordet hos en samisk familj är egenfångad fjällfisk. Det kan vara röding, sik eller insjööring. Den kan kokas eller stekas och äts helst med smör och potatis. En gammal rätt som nästan försvunnit är fiskkakor, en slags palt med rom och fiskinälvor.

Hjortron, lingon och blåbär är en naturlig del av kosten.  Något många gamla minns är blandningen av renmjölk och örter som fjällsyra och/eller knoppar av angelikablomman. Först hackades växterna och kokades till en grön mos. När moset värmdes med renmjölken tjocknade mjölken. Gröten kunde sparas i en kagge över vintern. Blad från fjällsyra juobmo kan plockas och kokas till en gröt. Den späda stjälken från angelika (kvanne) kan ätas färsk. Man skalar stjälken och äter den rå. Det är också gott att rosta den över elden.

De traditionella samiska maträtterna har inte förändrats. Samtidigt utvecklar de som jobbar med samisk mat nya maträtter. Samisk gourmetmat har blivit en del i en ny trend, påverkad av influenser utifrån.

Intressant

Bark i maten
under tusentals år, till slutet av 1800-talet, använde samerna innerbarken från tall i kosten. Barken torkades och blandas i olika maträtter. Här kan du läsa mer om samiskt bruk av bark

Mjölk från renen
renens mjölk var viktig i samerna traditionella kosthåll. Av den gjordes ost och den blandades med vegetabilier för att sparas un­der vintern. Under första hälften av 1900-talet blev det vanligt att istället hålla getter till mjölkning. 

Suovas
suovas kallas saltat, lättrökt renkött, som säljs i delikatess-butiker över hela Sverige. Det ska stekas lätt, men pröva att skiva det tunt och gör en carpaccio. Det är jättegott! Egentligen är suovas en felstavad förkortning av ordet suovas-bierggo, som betyder rö­kt kött.

mat

Reportage

Sápmi

Laila har hela Sápmi som kundkrets

2024-01-15
Hon förser Sápmis många designers med allt från sytråd och dekorationsband till vackra tyger. I höstas firade företagaren ...
Sápmi

Från stygn till mål - Sámi veagaid searvi aktiverar

2023-12-12
I Karesuando är det snart 20 år sedan sameföreningens verksamhet upphörde. Men sedan tre år tillbaka har föreningsverksamh...
Reportage

Moa Backe Åstot lever för skrivandet

2023-11-21
Hon skapade berättelser innan hon själv lärt sig skriva, då med sin mamma som spökskrivare. Idag försörjer sig Moa Backe Å...
Sápmi

Julia vill utveckla samisk idrott för hälsans skull

2023-05-17
Sen förra sommaren är Julia Rensberg ordförande för Samernas idrottsförbund, SIF. Hon är van att tävla i samiska sammanhan...
Samhälle

Engagemang och glädje är drivkrafterna bakom samisk idrott

2023-05-02
Modern samisk idrott föddes i Jokkmokk 1948 då samiska skidtävlingar anordnades för första gången. Idag, 75 år senare, har...
Samhälle

På väg mot en ny samisk sjukvård

2023-04-04
Nya utbildningar på universitetsnivå och gräsrotsrörelser bland hälsopersonal har skapat flera förändringar i hälsoutbudet...