Sommalästips 2007

Läs en bok och res i fantasin. Det finns en del nytt i bokform om samer och samiska förhållande. Både historiska och nutidsdokument.

Den engelska författarinnan Jenny Diski trivs bäst hemma i soffan med en god bok eller en bra film. Reser gör hon inte gärna och gör hon det är för få vara ensam. När hon fick i uppdrag av den engelska dagstidningen Observer att göra ett resereportage valde hon att åka till Lappland och Kirunaområdet. Det som lockade var att kunna sitta ensam i mörkret i en timrad stuga en hel vecka och bara vara. “Det är ju det jag tycker om, att göra nästan ingenting och förvandla det till ett stycke text”, säger hon. Nu blev hennes vistelse i Kiruna inte så lugn och ensam. Kiruna Turistbyrå hade lagt upp ett ambitiöst program för hela veckan som började hos det samiska turistföretaget Min Eallin i Övre Soppero med grundutbildning i samisk kultur och övernattning. Efter en påpälsad rentur och lunch i kåta i Jukkasjärvi slutade hennes vistelse hos samerna med övernattning i tältkåta i -30 graders kyla och renskiljning live. Det är den sista tredjedelen i hennes bok Den motvilliga resenären (Alfabeta förlag, 2007) som tilldrar sig i Lappland, men jag kan rekommendera läsning av hela boken.

 

Föreningen Liv i Sverige som vill främja det självbiografiska berättandet i vårt land ligger bakom utgivningen av boken Mitt liv som renskötare (Ord&Visor förlag, 2007) av Apmut Ivar Kuoljok från Jokkmokk. Apmut Ivar som är på sitt åttionde år har alltid, vid sidan av sitt arbete som renskötare, skrivit dikter och dagbok. “Jag har berättat något om mitt liv som renskötare. Jag har upplevt hur renskötseln förändrats från nomadism till dagens mekaniserade och motoriserade värld”, säger han på ett ställe i boken. Efter medverkan i TV-programmet “Här har du ditt liv” med en jojk om skövling av de fjällnära skogarna blev han rikskändis. Skildringarna av rensskötsellivets ständiga flyttningar mellan sommar- och vinterbetslanden och alla fjäll- och ortnamn kanske av många kan upplevas som för detaljerade, men jag tror att just därför kommer hans bok att bli en klassiker för den yngre generationen i likhet med med föregångaren Anta Piraks bok ‘En nomad och hans liv’.

Från det självbiografiska till en dokumentär roman som författaren Birger Ekerlid föredrar att kalla sin bok Fattiga som de voro. Berättelsen om Stor-Nila, Lill-Docka och andra människor i Lappmarken under 1800-talet (Jengel förlag, 2007). Handlingen utspelar sig i Tärnaområdet under senare delen av 1800-talet kring huvudpersonerna Nils Nilsson Njajta, som var författarens släkting, och hans hustru Maria Larsdotter. Via väldokumenterad verklighetsbakgrund och fri dramatisering får vi följa deras tragiska liv och utanförskap i lokalsamhället. Ett lättläst tidsdokument för den historieintresserade.

Det allra senaste boktillskottet är en insiktsfull berättelse av Udtja Lasse, Lars Norberg, om svenska och norska statens rättsövgrepp mot samerna. Begrav mitt hjärta vid Udtjajaur är utgiven av "emma publishing" och kan beställas från förlaget eller via e-post på adressen udtja.lasse@comhem.se.
Lars Norberg, som 2003 fick regeringens uppdrag att leda den svenska delgationen vid förhandlingarna med Norge om renbete utan hinder av riksgränsen, har skrivit en spännande och underhållande berättelse om hur svenska och norska staten tillsammans tvingat bort samerna från hävdvunna betesmarker utan ersättning.
Boken bara måste läsas av dig som vill ta del av en annan historia än den som staterna förfäktar.

För dig som vill fördjupa dig i samisk samtidhistoria kan jag rekommendera en annan alldeles nyutgiven bok av Centrum för Samisk forskning och Skytteanska Samfundet i Umeå.

Det är en sammanställning av Lars Thomassons skriftliga arbeten i form av uppsatser, artiklar, inlägg och recensioner med titeln Från Lars Thomassons penna. Bibliografiska anteckningar 1956-2006. Lars Thomasson är historiker med sydsamisk historia som specialitet, flitig skribent och en av veteranerna inom samiskt organisationsarbete.

 

IngaBritt Blindh

Bild på bokomslag Bildredigerare

Birger Ekerlid är författare till "Fattiga som de voro. En bok som handlar om Stor-Nila, Lill-Docka och andra människor i Lappmarken under 1800-talet.

Bild på bokomslag Bildredigerare

En nyutkommen bok skriven av Lars Norberg. Han skriver insiktsfullt och underhållande om rättsövergrepp mot samerna. Lars Norberg utsågs 2003 till ordförande för den svenska delegationen som förhandlade med Norge om renbete utan hinder av riksgränsen.

Reportage

Sápmi i skolan

Sápmi i skolan

2025-01-23
Alla som går ut grundskolan i Sverige ska ha kunskap om samisk kultur, språk, religion och historia. Nu är sajten ”Sápmi i...
Samhälle

Julkalendern belyser Sápmis heligaste

2024-11-27
För första gången får den samiska mytologin plats i offentligheten när julkalendern Snödrömmar sänds på SVT. Bakom idén st...
Reportage

Renskötaren som blev älgfarmare

2024-10-28
Karl XVI Gustav må vara kung i Sverige men i Lansån är det Ola Rokka som regerar över Rut, Frans, Oscar II och de andra sj...
Samhälle

Lávvuo ökar kunskapen om samisk hälsa

2024-09-05
Lávvuo – så heter en forskargrupp vid Umeå universitet vars målsättning är att öka kunskapen om hur samerna mår och vilka ...
Näringar

Med den traditionella duodjin som grund

2024-03-18
I 50 år har elever kunnat plugga duodji, traditionell samisk slöjd, på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Anders Svon...
Sápmi

Från stygn till mål - Sámi veagaid searvi aktiverar

2023-12-12
I Karesuando är det snart 20 år sedan sameföreningens verksamhet upphörde. Men sedan tre år tillbaka har föreningsverksamh...